Sutteteknik og Suttetræning

Sutteteknik og Suttetræning

Når et barn fødes, har det naturligt en sutterefleks med sig, som gør barnet i stand til at amme/tage flaske. Men nogle gange er denne sutterefleks ikke til stede eller meget svag. 

I de fleste tilfælde kan vi vække og styrke både muskulaturen, refleksen og bevægelsen.

Mange gange kan vi fejlagtigt tro, at barnet har et godt vakuum, når vi undersøger en baby der suger hårdt. Dette er imidlertid ikke vakuum og er ikke en korrekt teknik ved brystet. Vi skal mærke en bevægelse i hele tungen, og vi skal mærke et godt pres på vores finger, når vi undersøger barnet.

Ligeledes gælder det også om at observere og mærke, når babyen ammer. Spilder barnet mælk, trækkes der meget i bryst og brystvorte, og er der smerter hos mor, så bruger barnet ikke tungen korrekt. Spilder barnet mælk, skyldes det, at tungen ikke arbejder i en bagud bølgende bevægelse, men at tungen derimod ligger lavt i munden og arbejder frem og tilbage. 

Når tungen arbejder ind og ud, vil det føles som meget fint sandpapir på bryst og finger, og man hører lyde fra mundvigen, som er nærmest sugende og smaskende. 

Hvis tungen forsøger at bølge, men enten ikke er stærk nok, ikke har nok bryst/flaske i munden, eller tungen holdes nede af et stramt tungebånd, så hører vi klik. Klik er tegn på tab af vakuum og altså luft i mundhulen

Hvis barnet gummer/bider, så du kan mærke dit bryst eller finger blive klemt, så er det tegn på, at barnet ikke får tungen ud og svøbe om brystet. Det kan skyldes, at barnet er kommet lidt skidt fra start og simpelthen har fået skabt sig en lidt skæv teknik, og det kan også være et stramt tungebånd, som forhindrer baby i at få tungen ud over gummen. 

Når tungen er over gummen, så bider barnet ikke, men barnet vil bide sammen om bryst, flaske og finger, hvis ikke tungen kan komme over gummen - og det gør ondt. Flasken er bare ikke indrettet med evnen til at sige av.

Så er der det famøse SUG. Har du nogensinde haft en fornemmelse af, at noget bare ikke er helt rigtigt, når din baby kommer på brystet? Du tænker: “Okay, slap lige af.” Du får måske vabler på spidsen af brystet eller revner på siden af brystet. Du spørger omkring dig, og din sundhedsplejerske eller læge stikker fingeren i munden på din baby og siger: “Ej, men se et stærkt sug din baby har. Det er helt fantastisk stærkt, og det er så flot!”

NEJ! En baby på brystet skal ikke føles som en støvsuger på brystet. Det skal ikke give blærer på spidsen eller rifter på siderne. En baby på brystet skal være ren stor mund og rolige, stærke bevægelser i tungen.
Når vi har babyer, der suger, så ser vi ofte enorme kompenseringer omkring læber og kinder, og brystet bliver suget ind og ud. Vores babyer får ret hurtigt temmelig store kinder, fordi de bruger kindmuskulaturen til at amme med.

Hvad er suttetræning?

Suttetræning er et værktøj til babyer, der får bryst og/eller flaske. 

Dit barns tunge spiller en vigtig rolle i amning og spisning fra flaske. Den skal ligge i bunden af ​​munden med spidsen over den nederste gumme. Når din baby hægter sig fast på brystet eller på flasken, hjælper hans/hendes tunge med at trække din brystvorte eller sutten ind og svøber forsigtigt for at hjælpe med at holde brystvorten eller sutten på plads, mens han/hun dier.

Nedenstående er øvelser, du kan lave, hvis du fornemmer, at din baby ikke har den rigtige teknik ved brystet, eller hvis en fagperson mener, at teknikken kan forbedres

Hvordan får vi baby til at bruge tungen korrekt?

Først skal vi undersøge, om der er noget fysisk, der hæmmer baby i at bruge tungen:

  • Et stramt tungebånd: Hvis det er tilfældet, er det så muligt at lære at bruge tungen, eller skal vi have hjælp til at få løsnet vævet under tunge, ved hjælp af et klip.
  • Nedsat styrke i tungen: F.eks. fordi barnet inde i maven har suttet forkert pga. spændinger, og dermed ikke har fået trænet tungen. Det kan også være, at barnet er født med spændinger eller låsninger fra kejsersnit eller kop, og derfor ikke kan bruge tungen korrekt.

Derefter skal vi have vækket tungen og have hjulpet tungen til at bevæge sig. Vi skal have givet ro til kinder og læbe. Vi skal lægge pres på tungen, så tungen får noget modstand

Hvis dit barn kan spise korrekt, til det er mæt  (5-15 min.), er suttetræning typisk ikke nødvendigt. Men har barnet fået klippet tungebånd, er det en god ide at supplere med suttetræning.

Suttetræning

Sørg for at have korte negle og rene hænder, inden du laver øvelserne. Læs gerne øvelserne igennem et par gange, inden du går i gang.

Svøbe-øvelse

  1. Stryg midten af ​​din babys underlæbe med pegefingeren for at opmuntre babyen til at åbne munden.

  2. Når din baby åbner munden, skal du placere din finger (med neglen nedad) i den forreste del munden. Din baby vil suge din finger ind og svøbe om fingeren.

  3. Gentag denne øvelse tre gange, eller indtil, du føler, tungen kommer frem over tyggegummiet. 

Hvis din babys tunge ikke svøber om din finger:

  1. Stryg din babys gane (stadig med neglen nedad) og tryk derefter forsigtigt ned bagerst på babyens tunge og stryg tungen i en fremadgående bevægelse. Dette trækker din finger lidt ud af din babys mund.

  2. Lad babyen suge fingeren ind igen. 

“Walking Back” på tungen:

  1. Rør ved babyens kind med en finger og bevæg dig mod hans/hendes læber.

  2. Børst derefter hans/hendes læber et par gange med pegefingeren for at opmuntre ham / hende til at åbne munden.

  3. Massér ydersiden af ​​babyens tandkød med pegefingeren, start hvert strøg i midten af ​​babyens øvre eller nedre gumme og bevæg dig mod begge sider.

  4. Når babyen åbner munden, skal du bruge pegefingerspidsen til at trykke hårdt på spidsen af ​​babyens tunge og tæl langsomt til tre, før du slipper trykket.

  5. Slip trykket, hold fingeren i babyens mund og bevæg dig lidt længere tilbage på tungen, tryk igen til en tælling på tre

  6. Gå tilbage på tungen en eller to gange mere.

  7. Forsøg at undgå at baby gagger. Hvis baby gagger, skal du bemærke, hvor langt tilbage din finger var i babyens mund. Undgå så langt tilbage næste gang.

  8. Gentag hele "walkingback"-øvelsen tre eller fire gange før hver amning.

Skubbe tungen ned og ud:

  1. Læg pegefingeren med neglesiden nedad i babyens mund. Tryk forsigtigt på barnets tunge. Lad fingeren stå i denne position i cirka 30 sekunder, mens babyen sutter på den.

  2. Vend langsomt fingeren, så fingerpuden ligger på babyens tunge og skub ned på hans/hendes tunge, mens du gradvist trækker fingeren ud af munden.

  3. Gentag denne øvelse flere gange, før du låser babyen på brystet.

Det kraftige vakuum:

  1. Læg din finger med fingerpuden mod babys høje gane.

  2. Lad baby aktiv sutte på din finger med bølgende bevægelser i tungen.

  3. Når du mærker, at der er god modstand, presser du ned på hagen, så babys mund åbnes.

  4. Holde munden åben, og her skal tungen fortsætter med at svøbe og malke på din pegefinger.

  5. Baby må ikke miste vakuum på fingeren. Mistes vakuum, starter du forfra

Denne øvelse skal udføres for at sikre, at baby kan bruge sin tunge til at holde vakuum på bryst og flaske, når de gaber højt op over brystet.

Får din baby flaske og kan denne øvelse ikke udføres til fulde, kan en flaske med smal hals være at foretrække - f.eks. fra Dr. Brown eller Medela (ikke Calma).

Har du lyst til alternativer til Sut, og for at forberede det mundmotoriske så find inspiration her