OMFT – Orofascial Myofunktionel Terapi

At synke – Kan det nu også være så svært

Korrekt synk afhænger af et korrekt forhold mellem muskler i ansigt, mund og hals. Et synk er afhængig af kroppens vitale balance –  For at synke ordentligt, skal muskler og nerver i tungen, kinder og hals arbejde sammen i harmoni. Når du synker korrekt, presses spidsen af tungen sig godt mod punktet der ligger i ganen, bag ved fortænderne (mellem fortænder og rundingen på ganen). Tungen virker i samspil med alle de andre muskler, der er involveret i at synke. Tungen vil suges op i ganen, ved hjælp af dens muskelkraft.

Fordi en person synker 1500-2000 gange i døgnet, kan et forkert synk være årsag til en række problemer. Men det er faktisk den hvilende position af tungen, der gør mest skade, fordi den er mere konstant.

Når en person synker forkert, presses spidsen eller siderne af tungen mod eller mellem tænderne. Dette kaldes almindeligvis et tongue-trust eller tungtryk. Konstant pres fra hvile eller forkert tryk på tungen væk fra den hårde gane kan skubbe til tænderne. Det tryk kan senere forhindre tænder i at bryde ud (bryde gennem tandkødet), det ses blandt andet hos babyer/børn der får tænder sent, eller hos større børn hvor de blivende tænder har svært ved at komme ned.

En oral myofunktionel lidelse kan føre til en unormal bid – en ukorrekte tilpasning mellem de øvre og nedre tænder kendt som maloklusion. Dette problem kan føre til vanskeligheder ved at bide, tygge, sluge og fordøje mad.

Ofte indebærer det mest oplagte symptom på forkert oral indstilling ansigtsmusklerne. Et kedeligt, træt udseende, hængeøjne, svage læber udvikler sig, når musklerne ikke fungerer normalt.

Konstant adskilte læber (med eller uden åndedræt i munden) signalerer også denne lidelse. En person, der synker forkert, vil ofte stramme musklerne i kinderne, hagen og læberne – et symptom kendt som en ansigtsgrimas. Dette kan give hagen et spændt udseende, fordi disse muskler overkompensere.