fbpx

Orofascial myofunktionel Terapi – OMFT

Orofascial myo funktionel, OMFT, MFT, Myo funktionel træning – Flere betegnelser men alle er behandling og træning af orale problematikker og har fokus på 4 grundprincipper

 • Læberne skal holdes lukket
 • Trække vejret igennem næsen
 • Synke korrekt med tungen i ganen
 • Tungen skal hvile i ganen, med tungenspidsen placeret i ganen, let bag fortænderne.

Det er ikke så nemt som det lyder – For mange kan flere års dårlig vane eller måske en vane der har fulgt dig igennem hele livet, været meget svær at komme af med. Og i dette tilfælde taler vi ikke kun en vane, men mange gange en funktionsnedsættelse som kan være forårsaget af stramt tungebånd eller simpelthen manglende styrke og udholdenhed i tunge og læber.

OMFT kan hjælpe dig med at holde munden lukket ved hjælp af tungen er i ganen samt læbeluk – Og derved afhjælpe kæbespændinger da du ikke længere vil bide sammen for at lukke munden. – Ligeledes kam det også aflaste din kæbe, ved at tungen ikke længere presser bag på tænderne når du synker.

Men hov, hvorfor har det betydning hvordan jeg trækker vejret.
At trække vejret igennem næsen er det vi er skabt til – Vejrtrækning igennem munden kan give problematikker med

 • Luftvejene, som hævet mandler
 • Dårlig ånde
 • Stresset Nervesystem.

Derfor er det vigtigt at få brudt den dårlige vane og får fokus på at træne læber og tungens styrke og udholdenhed. For det er nemlig nok kun at placere tungespidsen korrekt, men hele tungen skal kunne komme op og hvile i ganen.

 

Symptomer:

 • Hovedpine/Migræne
 • Snorken
 • Smerter i kæbeled
 • Klik fra kæben
 • Skære tænder
 • Nakkespændinger
 • Trækker vejret igennem munden
 • Søvnapnø
 • At spise faste konsistenser
 • Hoster og fejlsynker under måltiderne
 • At trække vejret gennem mund
 • At tungen hviler lavt i munden eller mellem tænderne
 • Udtalevanskeligheder
 • Udtrættes når de taler
 • Åbent bid, overbid, underbid, skævbid
 • Dårligt søvnmønster, med mange opvågninger

Book tid til OMFT-1. undersøgelse her

– Husk at du skal give tilladelse til at opbevare helbredsmæssige oplysninger, ellers må jeg ikke skrive journal efter undersøgelsen

HUSK også at udfylde skemaet neden under

powered by Typeform

 

Myobrace –  Fra 3 år

I min OMFT -træning benytter jeg mig ofte af myobrace. Myobrace er en blød skinne/bøjle som hjælper med at bryde den dårlige vane med at læberne er åbne og tungen hviler lavt i munden.
Skal du have klippet tungebånd, anbefaler jeg som ofte at du kombinere det med en myobrace, da den kan være et godt redskab ved siden af OMFT træningen – Ligeledes skal der soves med bøjlen og også her hjælpes tungen op og den hjælper til et bedre vakuum under synk.
I sær de mindre børn fra 3 år som har svært ved helt at forstå og lære hvor tungespidsen skal hvile, kan have stor gavn af myobrace – ligeledes øger den vakuum når der synkes korrekt med den, og hele tungen hjælpes op i ganen ubevidst.

Pris – 749 kr

OMFT – henvender sig til Børn fra 5 år og Voksne

Og der tilrettelægges et forløb på 12 gange, hvor der trænes dagligt 1-3 gange ca – Vi mødes ca 1 gang om ugen, for at tilpasse niveauet for øvelserne – Du skal regne med ca 20 min træning pr gang 1-3 gange dagligt.

Ved en OMFt undersøgelse måler jeg bl.a. læbestyrke, tungens position i hvile og ved synk og kortlægger om der er et stramt tungebånd efter Kotlow’s klassifikation.

1 konsultation varer 90 min. og består af en grundig undersøgelse, med billeder, journal og 1. Step af træningsprogrammet – såfremt at jeg efter undersøgelser konkludere at OMFT træning er vejen frem for dig.

Min anbefaling er vi efterfølgende mødes 12 gange for at når igennem hele forløbet og sikre at du slutter med en korrekt synkefunktion, samt korrekt styrke i læber og tunge.

Du kan vælge at booke og betale gang til gange – og her mødes vi 30-40 min ca 1 gang om ugen.

Du kan også vælge at købe og betale et klippekort med 12 klip og derved spare lidt.

 – Der udarbejdes en træningsplan med daglige øvelser og der følges op og justeres ugentligt, enten ved at komme i min klinik men der er også mulighed for at lægge nogle af konsultationerne på skype

Klip af tungebånd:

Nogle gange kan første vurdering vise at dit tungebånd er så kort at det vil være umuligt for dig a gennemføre et OMFT forløb – I de tilfælde får du min vurdering på hvad din tunge kan nu, og hvad den egentlig burde kunne – og jeg gennemfører ikke OMFT-forløb på nogle som fysisk ikke er i stand til at lave de øvelser det kræver.
I tilfælde af klip, vil der blive lagt træning ca 4 uger før et klip, samt 8-10 uger efter klip – I de her tilfælde kombineres OMFT med en lettere aftercare for større børn og voksne.

 

At synke – Kan det nu også være så svært

Korrekt synk afhænger af et korrekt forhold mellem muskler i ansigt, mund og hals. Et synk er afhængig af kroppens vitale balance –  For at synke ordentligt, skal muskler og nerver i tungen, kinder og hals arbejde sammen i harmoni. Når du synker korrekt, presses spidsen af tungen sig godt mod punktet der ligger i ganen, bag ved fortænderne (mellem fortænder og rundingen på ganen). Tungen virker i samspil med alle de andre muskler, der er involveret i at synke. Tungen vil suges op i ganen, ved hjælp af dens muskelkraft.

Fordi en person synker 1500-2000 gange i døgnet, kan et forkert synk være årsag til en række problemer. Men det er faktisk den hvilende position af tungen, der gør mest skade, fordi den er mere konstant.

Når en person synker forkert, presses spidsen eller siderne af tungen mod eller mellem tænderne. Dette kaldes almindeligvis et tongue-trust eller tungtryk. Konstant pres fra hvile eller forkert tryk på tungen væk fra den hårde gane kan skubbe til tænderne. Det tryk kan senere forhindre tænder i at bryde ud (bryde gennem tandkødet), det ses blandt andet hos babyer/børn der får tænder sent, eller hos større børn hvor de blivende tænder har svært ved at komme ned.

En oral myofunktionel lidelse kan føre til en unormal bid – en ukorrekte tilpasning mellem de øvre og nedre tænder kendt som maloklusion. Dette problem kan føre til vanskeligheder ved at bide, tygge, sluge og fordøje mad.

Ofte indebærer det mest oplagte symptom på forkert oral indstilling ansigtsmusklerne. Et kedeligt, træt udseende, hængeøjne, svage læber udvikler sig, når musklerne ikke fungerer normalt.

Konstant adskilte læber (med eller uden åndedræt i munden) signalerer også denne lidelse. En person, der synker forkert, vil ofte stramme musklerne i kinderne, hagen og læberne – et symptom kendt som en ansigtsgrimas. Dette kan give hagen et spændt udseende, fordi disse muskler overkompensere.

Like this:

%d bloggers like this: