Sidder vores børn godt på de stole de sidder på? Hvad sidder dit barn på i børnehaven?

Sidder vores børn godt på de stole de sidder på? Hvad sidder dit barn på i børnehaven?

Hvilke stole sidder de på i dit børns institution?

Har de fodstøtte og bruger de fodstøtten?

Da jeg var barn, var miljøerne indrettet i børnehøjde. Vi sad på små stole og ved små borde. Vi kunne nå gulvet når vi skulle lege og ikke mindst spise.

Igennem tiderne er borde og stole vokset til voksen størrelse. Og vores børn har mistet muligheden for fast støtte under fødderne.

Mange steder er der en smal pind barnet kan sætte sine fødder skrøbeligt på – Hvis såfremt at de voksne opdager at de skal bruges til fodstøtte og ikke mindst, hjælper børnene med at vende stolen korrekt vej.

Men mange steder sidder børn og dingler med fødderne og mangler stabil fodstøtte.

Ville du som voksen, spise alle dine måltider på en barstol uden fodstøtte?

 

Ville du sidde en dag på dit arbejde og ikke kunne nå gulvet?

Ville du kunne holde dig rank og ikke mindst sidde roligt på din stol, hvis dine ben hele tiden søgte efter en flade at nå?

Jeg tvivler.

Vi forventer at vores børn sidder roligt ved bordet og vi Forventer at vores børn sidder og spiser sin mad færdig.

Det vi glemmer er blot: mange børn har brug for at mærke hvor de sidder, hvordan de sidder osv. mange børn har brug for fodstøtte, for at kunne opretholde kropskontrol og ikke mindst koncentrere sig om at lege og spise.

Vi har fjernet én af de absolut vigtigste ting, der er med til at give vores børn ro til at sidde roligt på en stol.

Vi har fjernet én af de vigtige ting der giver støtte til at børn kan overskue at spise, smage ny mad, holde ud at sidde i omgivelser med larm, tygge og synke korrekt.

Vi har sat dem på en pæl med benene dinglende ud i ingen ting.

I skolerne er borde og stole sjældent indstillet til det enkelte barn og også her må benene søge ind under stolen for at finde en eller anden støtte.

På de voksnes arbejdsplads kan de fleste af os selv bestemme om vi vil stå eller sidde og vi kan indstille borde og stole, eller indkøbe borde der passer os.

Da jeg var barn sad vi på skråpude og pedellen lavede os en fodskammel så vi kunne få en ordentlig flade at støtte fødderne på og ikke en pind under bord eller stol.

Igennem tiderne har vi simpelthen glemt den gode siddestilling.

Vi har købt ergonomiske møbler der vipper og sæder den buer i et væk. Men vi har glemt at tilpasse til det enkelte barn. Få børn har faktisk brug for at noget vipper eller en boede flade under numsen.

Personlig mangler jeg ofte at nå kunne nå jorden med fødderne når jeg sidder på en stol. Det giver uro og ubehag i min lænd og jeg begynder at sidde skævt på stolen for at nå jorden, eller søger frem på stolen for at nå jorden.

I hjemmet har mange forældre travlt med at erstatte trip trap stolen med en høj stol uden fodstøtte.

Vi er så bange for at det er for baby agtig at sidde i en trip trap stol.

Men sandheden er nu, at en stol som

Ex trip trap stol eller andre lign. stole, er så god for vores børn. Medmindre du har en skammel under bordet.

Vores børn burde have ret til en stol der var indstillet korrekt til dem og de burde have krav på en ordentlig siddestilling – Vi andre har også krav på det.

Skammer uden ryglæn og i sær uden fodstøtte, øger risikoen for uro og det fjerner barnet overskud, til at smage ny mad fordi det fjerner fokus fra spisning.

Ja de stole er tunge og ja det tager tid at holde øje med om de får den rette stol osv.

Men det er noget vi burde bruge tiden på.

I stedet for, sid nu stille, sæt dig nu ordentlig op osv osv.

Der findes børn der tilpasser sig. De sidder enten på deres fødder, hænger ind over bordet, sidder med det ene ben nede på gulvet osv. Eller også vil de ned fra bordet efter 3-5 min. og så får de besked på at sidde stille og vente. Men hele deres krop skriger på uro og ubehag.

Rigtig mange institutioner begynder at indføre kuglepuder og tyngdeveste. Men den korrekte siddestilling på en god stol, bør simpelthen være barnets ret – Vi voksne har muligheden, men vi fratager vores børn muligheden.

Det kræver en god position udholdenhed og styrke i kroppen især mavemuskler og ryg at sidde rank og roligt. Men fodstøtten kommer i første række.

Nogle børn har primitive reflekser der stadig ikke er integreret som de skal og dette kan også give grund til motorisk uro.

Det kan du læse mere om på min side

God fornøjelse med at hjælpe dit barn til en bedre siddestilling, også i børnehaverne