Stramt Tungebånd

Stramt tungebånd eller på latin ankyloglossia og frenulum

 Tidligere har vi beskrevet tungebånd som Anterior eller Posterior
En beskrivelse af om tungebåndet hæfter anterior – altså foran, eller Posterior, altså bagved på tungens underside. 

Men da Posterior desværre forvirre mere end hvad godt er, taler vi nu om stramt tungebånd fortil eller midt på tungen -Altså hæfter det fortil mod tungespids, eller midt på tungens underside

Nogle taler om det forreste og det bagerste tungebånd, derved sker der ofte en misforståelse, om man har to tungebånd. Men der findes kun ét tungebånd og det kan hæfte anterior (på/ved tungespidsen)  eller  midt på tungens underside.

Men uanset hvor det hæfter, så kan det være stramt. Det har ikke noget at gøre med om tungen kan komme ud af munden. Mere hvordan tungen kommer ud af munden, og vigtigst af alt, KAN tungen komme op, og hviler tungen i ganen.

Fx. skal tungen kommer op, for på den måde at kunne malke brystet hensigtsmæssigt, under amning. Kan barnet ikke bruge sin tunge optimalt, vil barnet få en dårligt sutteteknik, og suge på brystet, hvilket kan give sår og store smerter under amning. Baby kan få luft i maven, som kan give symptomer på Kolik og refluks

Tungen bruges også til at arbejde maden rundt i munden, og tilbage i munden. Hvis tungen ligger fladt i undermunden og hjælper den ikke under spisning. Dette kan medføre at børn og voksne, kan have svært ved at spise. Børn i sær, vil have svært ved mad der har klumpet konsistent og de får ofte mad og drikke galt i halsen, eller bliver kaldt meget kræsne.

Stramt tungebånd kan også være årsag til gentagende og tilbagevendende spændinger. Hvis ikke tungen hjælper med at holde munden lukket eller at underkæben er trukket tilbage og kæbe og nakkemuskler kan være spændte. Hvis tungen hviler bag ved fortænderne og presser mod fortænderne under synk, kan dette ligeledes give kæbespændinger, overbid, skævbid m.m.

Symptomer på stramt tungebånd hos en baby

Svært ved at amme eller spise ved flasken og Vakuum mistet
Når baby spiser fra brystet eller flasken, skal tungen malke bryst/flasken, så tungen presser bryst/flaske op mod ganen – tungen holdes svøbt om bryst/flaske i mens at tungens midterste del skal arbejde op – det er ved denne opadgående bevægelse at Vakuum dannes. -Når der er stramt tungebånd kan tungens midterste del ikke komme op og vakuum på brystet mistet. – Hvis en baby har stramt tungebånd, vil amning og flaske være svært

– Nogle babyer er bedre til at kompensere end andre og det er ofte de babyer som tager godt på og holder deres vægt. De baby bruger ofte et kraftig sug til at få mælken ud, hvilket ofte er rigtig smertefuldt hos den ammende. Den ammende kan også have et kraftigt nedløb, som kan gøre at nogle babyer lærer at drikke mælken som den løber ned, i stedet for at suge eller malke. Begge dele kan give voldsomme mavesmerter og reflukssymptomer, da maven ofte fyldes med alt for meget luft.

 

Symptomer på stramt tungebånd hos babyer

 

 - Baby er meget urolig ved bryst eller flaske
Når baby ikke bruger sin tunge korrekt eller har et stramt tungebånd, kan det gøre at amningen bliver voldsomt problematisk og urolig. Ofte er bliver baby urolig af, at det er anstrengende at amme med et stramt tungebånd, og baby opbygger spændinger når den skal suge mælken fra brystet. – Ligeledes sluger baby ofte meget luft, og det gør både ondt at sluge, og få op og lige ledes når luften skal passere ned igennem babys tarme.

 - Refluks
Mange babyer gylper i perioder – Men hvis baby er generet af gylp eller det kommer i store mængder kalder man det refluks. Det er smertefuldt at have refluks, og kan være en store gene og hindring i hverdagen og for søvn og motorisk udvikling.

 - Silent refluks
Mange babyer er generet af tilbageløb af mælk – ofte efter spisning, men også mange timer efter spisning. Silent refluks er tilbageløb uden at det kommer ud af munden, men står i spiserøret eller kommer op i svælg og bagerste del af munden, og synkes igen. – Det kan være ekstremt smertefuldt – Vi voksne kan sammenligne det med den brændende fornemmelse vi kan have i bryst og hals efter krydret mad, rødvin eller når vi kvinder er gravide.

 -Svamp/Trøske
Når tungen ikke arbejder som den skal, vil mælken ofte blive liggende midt på tungen, da tungen ofte danner en skål når der spises fra bryst og flaske – på den måde bliver tungen ikke renset for mælk efter måltidet og der er stor risiko for svamp.

 - Lav vægtøgning.
Når det er svært for baby at malke rystet korrekt, vil det ofte blive udtrættet, både i tungen, vævet under tungen og i kæbe/kinder som bruges uhensigtsmæssigt under amning. Baby vil derfor ofte falde i søvn og have svært ved at få nok mælk – eller baby bliver urolig og ked og ryger af og på brystet og bliver meget ulykkelig.

- Høj vægtøgning.
En baby som sluger meget luft ved brystet, kan blive sulten hurtig igen – maven kan nemlig ikke kende forskel på om den fyldes med luft eller mælk – baby bliver mæt, men når luften passere op eller ned, så melder sulten sig hurtigt igen og baby vil spise igen inden for en time (gælder ikke et lille spædbarn, som helst skal spise ofte de første uger)Ligeledes kan babyen også spise ofte, fordi den bruger mælken til at lindre den smerte, der kan opstå ved at have ondt i maven eller have reflukssymptomer, og derfor spiser den ofte eller i meget lang tid. For meget mælk kan ligeledes i sidste ende føre til store mængder gylp, især hvis der sluges en del luft sammen med al den mælk


-Savler
Hos babyer og børn kan savl ofte være forbundet med smerter. Og det kan være smerter fra spændinger i og omkring mund, nakke og ryg. Ligeledes smerter fra reflukssymptomer – og selvfølgelig smerter fra tandfrembrud. Men meget savl kan også skyldes at baby/barn har svarer ved at synke sit naturlige mundvand

 -Svært ved at falde i søvn/ sover dårligt
Hvis baby er hæmmet af spændinger pga det stramme tungebånd, kan dette give uro. Men ligeledes kan det at tungen ikke hviler i ganen, gøre at barnet trækker vejret igennem munden, hvilket ikker giver ro til nervesystemet og barnet kan være ekstra urolig og sove dårligt og ikke mindst have svært ved at forblive i søvnen, barnet kan ligeledes også snorke og lide af søvnapnø grundet det korte tungebånd

 -Bliver sur på brystet under amning
Kan enten skyldes, at mælken løber for hurtigt eller voldsomt på grund af hurtigt nedløb hos mor, eller at der ikke kommer nok mælk, fordi baby ikke kan malke brystet effektivt.

 -Baby har svært ved at holde mælken i munden under spisning
Når baby suger mælken ud, kan det være svært at når at synke i mens baby spiser. Ligeledes kan mor have kraftigt nedløb og mælken kan løbe hurtigere ind i babys mund, end baby kan nå at synke. Fordi at tungebåndet er kort, så er det også sværere for baby at synke korrekt og mælken vil løbe under tungen og ud af mundvigen.  – Et stramt læbenånd kan også være årsagen til at mælken løber ud af munden på baby.

 -Bider eller klemmer brystvorten
Hvis baby har stramt tungebånd og/eller stramt læbebånd, så er det svært at holde vakuum og hvile ved brystet. Baby vil derfor ofte forsøge at gumme eller bide sig fast eller bide eller gumme for at få mælken ud af brystet, når nu mælken ikke kommer ved at malke korrekt.

Stramt Tungebåndet

Stramt tungebånd er noget der diskuteres meget for tiden – og I Danmark har vi tradition for at det er ØNH lægernes domæne, og at det er hos dem man får tjekket tungebåndet.

Men hos Funktionel Terapi er det noget vi har gjort meget ud af at dygtiggøre os inden for. 
Mie, som er mor til to børn, men stramt tungebånd og ergoterapeut, har deltaget i Symposium om tungebånd, i KBH i 2018, samt har taget OMFT-uddannelse, med undervisere fra Holland, og en længere uddannelse fra USA - en 3. uddannelse med fokus på mindre børn.

Maj-Britt er begge uddannet inden for området hos OMFT-akademiet og har godt styr på undersøgelse og træning - til sammen har Mie og Maj-Britt en stor viden og hjælper børn og voksne i alle aldre.

Mie har, sammen med Hanne fra ergofordig, lavet en dansk udgave af OMFT kursus, som undervises til danske fagpersoner - Vi har sammen udviklet flere kurser og holder årligt kursus - Læs mere her

En vurdering af tungebånd, indebærer en grundig undersøgelse af de oralmotoriske forhold - vi ser på mobilitet og om funktionen hæmmes.

Vi vurdere naturligvis tungebånd ud fra blandt andet TABBY som de nationale retningslinjer foreskriver, men vi bruger flere forskellige vurderingsredskaber, for at kunne give jer den bedste vurdering.

Det er vigtigt ikke kun at tage udgangspunkt i om tungen kan komme over læberne, men også hvordan tungen kommer rundt i munden, og op i ganen under spisning fra bryst og flaske.
Vi foretager en grundig undersøgelse af hvordan tungen arbejder når der skal malkes – Ligeledes vil vi gerne se en amning eller et måltid givet på flaske, da det er vigtigt for at lave vores funktionelle undersøgelse.
I vil blive informeret om alt vi ser og mærker og vores vurdering om hvad der skal til – og vi henviser videre hvis vi vurdere at der er nedsat mobilitet.

Der vil være mulighed for at få billeder af undersøgelsen - men til små babyer skal I selv ønske disse

Nogle forældre kender til og har et ønske om at få Tungebåndet klippet i udlandet imens andre forældre gerne vil høre om mulighederne i Danmark. Vi tager ingen beslutning for jer, og I bliver sendt ud af døren velinformeret om jeres muligheder.

Kan du se dig selv eller dit barn i ovenstående - Så kontakt os endelig på en tlf samtale eller book en konsultation.