Sammenhæng mellem stramt tungebånd og Søvn apnø symtomer

Er der sammenhæng mellem stramt tungebånd og søvnapnø Ja i følge forskning

Søvnapnø, Stramt Tungebånd og OMFT Træning: En Guide til Bedre Søvn

Alt for mange lider desværre af søvnapnø, snorken, forsnævringer i luftvejene, for store mandler mv. Mange oplever forstyrret søvn, ofte fordi de simpelthen ikke kan trække vejret ordentligt. En vigtig årsag til dette kan være stramt tungebånd og relaterede problemer.

Problemer med Stramt Tungebånd og Søvnapnø

Ny forskning viser en klar sammenhæng mellem stramt tungebånd og søvnapnø samt snorken. Stramt tungebånd kan også føre til pladsmangel og en smal gane. Tungen spiller en afgørende rolle i at forme og støtte ganen under vækst. Hvis tungen ikke hviler i ganen, kan den falde tilbage og blokere luftvejene, hvilket forårsager søvnapnø.

Behovet for Korrekt Næsevejrtrækning

For at sikre fri passage i næsen bør man udelukke polypper, skæv næsevæg og andre hindringer for næsevejrtrækning. Herefter kan man begynde at træne tungen til at hvile i ganen og holde munden lukket, hvilket fremmer nem næsevejrtrækning døgnet rundt, undtagen ved tale og indtagelse af mad og drikke.

Forskning og Behandlinger - Stramt tungebånd og søvnapnø

Relationship of Anklyloglossia and Obstructive Sleep Apnea: Systematic Review and Meta-Analysis (2024)

Denne artikel undersøger sammenhængen mellem et kort lingual frenulum (stramt tungebånd) og risikoen for obstruktiv søvnapnøsyndrom (OSAS) hos børn. Studier har peget på, at et stramt tungebånd kan bidrage til unormal udvikling af mund- og ansigtsområdet, hvilket øger luftvejenes modstand og sårbarhed over for kollaps under søvn. At genkende tidlige indikatorer som et kort lingual frenulum er afgørende for hurtig intervention.

Metode:

 • Artiklen følger PRISMA-kriterierne for en kvantitativ analyse.
 • En omfattende søgning på fem databaser indtil januar 2024 identificerede relevante studier.
 • Udvalgte artikler blev analyseret med hensyn til studiedesign, stikprøvekarakteristika, karakterisering af lingual frenulum, metoder til søvnvurdering og hovedresultater.

Resultater:

 • 239 referencer blev identificeret; seks studier blev inkluderet i den kvalitative syntese, hvoraf fire var egnede til den kvantitative syntese.
 • Meta-analysen viste statistisk signifikante forskelle med oddsratioer på 3,051 for et kort frenulum og 12,304 for en høj og smal gane.

Konklusion:

 • Gennemgangen og meta-analysen giver evidens for sammenhængen mellem ankyloglossi og obstruktiv søvnapnø hos børn.
 • Yderligere faktorer som tungebevægelighed og tilstedeværelsen af en højbuget gane bør overvejes i evalueringen.

Is Ankyloglossia Associated with Obstructive Sleep Apnea: Review (2021)

Denne artikel undersøger virkningen af lingual frenulum (stramt tungebånd) på væksten af anatomiske strukturer og funktioner som vejrtrækning, spisning og tale. Fire studier blev gennemgået, der viser enighed om, at løsne/klippe stramt tungebånd påvirker disse funktioner.

Studieoversigt:

 • Guilleminault et al.: En retrospektiv undersøgelse af 150 børn fandt en betydelig forskel i Apnø/Hypopnø-Index (AHI) mellem grupper med normal og forkortet lingual frenulum.
 • Villa et al.: Evaluerede 504 børn og fandt, at børn med forkortet frenulum havde en signifikant højere risiko for obstruktiv søvnapnø (OSA) sammenlignet med andre faktorer som fedme, alder og køn.
 • Baxter et al.: Fulgt 37 børn og fandt, at klip af tungebånd resulterede i forbedret søvn, tale og fødeindtagelse.
 • Zaghi et al.: Viste i en retrospektiv kohorte undersøgelse, at lingual frenulum plastisk med OMFT-terapi er sikker og potentielt effektiv til behandling af mundånding, snorken og myofascial spænding.

Diskussion:

 • Behovet for tidlig intervention for at forhindre udviklingen af mere alvorlige tilstande.
 • Effektiviteten af behandlinger som klip af stramt tungebånd og OMFT (myofunktionel terapi).
 • Vigtigheden af en multidisciplinær tilgang til behandling og forebyggelse af disse tilstande.

OMFT Træningens Rolle

OMFT (Orofacial Myofunctional Therapy) træning spiller en central rolle i behandlingen af søvnapnø og stramt tungebånd. Træningen fokuserer på at styrke musklerne i mund og ansigt, forbedre tungepositionen og fremme korrekt vejrtrækning. Kombineret med andre behandlinger kan OMFT hjælpe med at lindre symptomer og forbedre livskvaliteten.

Konklusion

Stramt tungebånd og søvnapnø er alvorlige tilstande, der kan påvirke søvn og generel sundhed. Tidlig diagnose og behandling er afgørende for at undgå komplikationer. Ved at fokusere på korrekt næsevejrtrækning og OMFT træning kan man opnå bedre søvnkvalitet og en sundere livsstil.

For mere information om sammenhængen mellem stramt tungebånd og søvnapnø, og for at læse de nyeste forskningsartikler, klik på følgende links:

 

Ved at tage hånd om disse problemer kan vi forbedre vores søvnkvalitet og dermed vores overordnede sundhed.