Grød og Mos - Hvorfor den flade ske

Grød og Mos - Hvorfor den flade ske

Hvorfor den flade ske

Jeg taler ofte om at det ikke er lige meget hvilken ske vi bruger når vi starter med at give vores børn mos og grød. Men hvorfor skulle det nu være en ting?

Jo det SKAL være noget vi forholder os til, fordi vores børn skal være en aktiv deltager, når vi giver vores børn mad.

Vi har længe tænkt at der blot skal X antal deciliter grød eller mos ind, og gerne hurtigt så det bare lægger en god bund - Faktisk er det ofte det vi forældre bliver rådet til at nogle sundhedsplejersker og læger. Faktisk hører vi ugentligt om forældre der er blevet rådet til at starte mos tidligt, fordi at barnet har refluks eller ikke tager nok på.

Ligeledes er de desværre blevet vejledt i at distrahere, med Ipad, TLF, legetøj, bøger osv - bare de får noget mad i deres børn - Det er dybt forkert og barnet er ikke med i selve måltidet og bliver frataget retten til at takkee nej og afvente og mærke efter om det smager eller om barnet er mæt. - (Det skriver jeg mere om en anden dag)

Vi ser flere og flere fortvivlet forældre til børn som ikke lige er med på den leg, med at mad bare skal køres ind.

Mange børn bliver kede af det, de kløjs i mad, de vrider sig, de lukker munden osv

Ud over at italesætte, den position vores barn sidder i når det spiser, så skal vi også overveje den ske vi giver med, og så selvfølgelig den metode - (Mere om metoden en anden dag)

Det er vigtigt at vi ikke bruger en ske der er for dyb - Mening er nemlig at skeen skal hen til barnets læber og ikke væltes ind i barnets mund - Barnet skal selv hjælpe maden af skeen med læber og tungen hjælper maden tilbage i munden - Det betyder ikke at du ikke kan lægge skeen ind i den åbne mund, men så venter du til at barnet selv lukker munden om skeen og hjælper maden af skeen.

En ske der er dyb, lægger op til at maden skal skrabes af i ganen eller på overlæben ved at tippe maden af - Det gør at barnet får efterladt en grødmasse, midt på tungen, som de ikke helt ved hvad de skal med, og for børn med mundmotoriske udfordringer, kan dette give bagslag - De spytter simpelthen maden ud, eller begynder at lukke munden og bliver ked eller sur - Vi ser også en tendens til at børn bare sluger maden, uden egentlig lige at smage og mærke maden mund i munden

3 vigtige fokuspunkter når I giver mad

🌟Oprejst position med fodstøtte (Kan være en smule liggende under mos, hvis I  
     før 6 mdr, men ALDRIG under væske)
🌟Flad ske
🌟Lad barnet selv vise hvornår det er klar til en ny mundfuld

Oplever du at dit barn har svært ved fast føde, er du velkommen til at kontakte os