Symptomer på stramt tungebånd

Symptomer på stramt tungebånd

Symptomer på Stramt Tungebånd: Hvordan genkender vi det og hvad man kan gøre

Et stramt tungebånd, også kendt som ankyloglossia, er en tilstand, hvor tungebåndet, det tynde stykke væv, der forbinder tungen til bunden af ​​mundhulen, er kort eller stramt. Dette kan have forskellige konsekvenser, især for spædbørn, børn og voksne. Identifikation af symptomer på et stramt tungebånd er afgørende for tidlig intervention og behandling. Her er nogle tegn og symptomer, der kan indikere tilstedeværelsen af et stramt tungebånd:

  • Vanskeligheder med amning/flaske: For spædbørn kan et stramt tungebånd gøre det svært for dem at korrekt fastgøre sig til brystet under amning. De kan have problemer med at sutte effektivt, hvilket kan føre til lav vægtøgning, hyppig afbrydelse under amning og smerter på brystet under amning
  • Problemer med taleudvikling: Hos ældre børn og voksne kan et stramt tungebånd påvirke taleudviklingen. Dette kan føre til udtalevanskeligheder, stamme, eller manglende evne til at udtale visse lyde korrekt. Nogle mennesker med et stramt tungebånd kan også opleve at have en nasal udtale.
  • Problemer med oral motorisk funktion: Et stramt tungebånd kan påvirke evnen til at udføre visse orale motoriske opgaver, tungen til ganen eller udføre specifikke mundbevægelser. Dette kan påvirke spisning, drikning og andre daglige aktiviteter.
  • Tungepress/Tunge-Thrust: Hos børn og voksne kan et stramt tungebånd resultere i, at tungen konstant presses mod de nederste tænder eller læber, hvilket kan føre til ubehag og skæve tænder/bid udfordringer
  • Problemer med mundhygiejne: Hos ældre børn og voksne kan et stramt tungebånd gøre det svært at udføre effektiv mundhygiejne, da tungen ikke kan bevæge sig frit rundt i munden. - Ligeledes ses ofte åben mund, og dermed udtørres slimhinder, så øger risiko for dårlig mundhygiejne.

Hvis du bemærker nogen af ​​disse symptomer hos dig selv eller dit barn, er det vigtigt at søge hjælp fra en kvalificeret sundhedsperson, såsom en ammekonsulent, ergoterapeut, OMFT-terapeut eller øre-næse-hals-læge. Diagnosen af et stramt tungebånd kræver en grundig evaluering af en specialist, som kan anbefale passende behandlingsmuligheder.

Behandlingen for et stramt tungebånd

Kan variere afhængigt af sværhedsgraden af tilstanden og de specifikke symptomer, en person oplever. Nogle mulige behandlingsmuligheder inkluderer tungeøvelser, OMFT terapi, og i nogle tilfælde kirurgisk revision af tungebåndet.
For mindre børn er det vigtigt at vide at OMFT er til større børn og voksne, men din ergoterapeut, kan have en overbygning og arbejde med mundmotoriske udvikling, være uddannet i sensorisk spisning, og specialiseret inden for børn og spisning/oral motorisk udvikling

At forstå symptomerne på et stramt tungebånd er det første skridt i retning af at sikre passende intervention og behandling. Ved at være opmærksom på disse tegn kan du hjælpe med at sikre, at du eller dit barn får den nødvendige hjælp til at håndtere denne tilstand og opnå optimal oral sundhed og funktion.

Har du mistanke om stramt tungebånd, så er du velkommen til at tage kontakt til os, og se om vi er de rette til at hjælpe jer.