
Obstruktiv Søvnapnø: Diagnose, Behandling og OMFT-Træning
Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en almindelig, men ofte underdiagnosticeret søvnforstyrrelse karakteriseret ved gentagne episoder af delvis eller fuldstændig obstruktion af de øvre luftveje under søvn. Disse episoder fører til nedsat iltforsyning til kroppen og forstyrret søvn, hvilket kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.
Søvnapno symptomer
De mest almindelige symptomer på søvnapnø inkluderer høj snorken, perioder med vejrtrækningsstop observeret af en partner, pludselige opvågninger med gispende efter luft og overdreven træthed om dagen. Andre symptomer kan omfatte morgenhovedpine, koncentrationsbesvær og irritabilitet
Hvordan ved man, om man har søvnapnø?
Hvis man oplever en eller flere af ovenstående symptomer, kan der være indikationer for, at man lider af søvnapnø.
Diagnosen stilles typisk ved hjælp af en polysomnografi (søvnstudie), som registrerer forskellige fysiske aktiviteter under søvn, såsom hjernebølger, iltniveauer i blodet, hjertefrekvens og vejrtrækning. En anden metode er hjemmebaserede søvntests, som er mindre omfattende men stadig nyttige til diagnosticering. Vi kan hos Funktionel Terapi hjælpe med at diagnosticere og behandle søvnapnø. Her bruger vi vores OMFT viden, og du kan kontakte os for at høre, hvordan vi kan hjælpe dig.
Hvornår er søvnapnø farligt?
Ligesom med så meget andet, så findes der også flere grader af søvnapnø. Der vil være nogen, der har flere og slemmere symptomer end andre, og de skal ofte have mere hjælp. Søvnapnø kan være farligt, når man har mere end 30 længerevarende pauser i sin vejrtrækning i løbet af en time. Det vil sige, at hvis du i løbet af en time stopper med at trække vejret mere end 30 gange. Du kan også opleve, at du kun oplever det 5-10 gange i løbet af en time, og så vil det være en mildere udgave af søvnapnø, som du oplever. Du kan kontakte din læge, hvis du har mistanke om søvnapnø.
Hvordan opdager man, at man har søvnapnø?
Det kan for nogen tage lang tid, før de opdager, at de muligvis lider af søvnapnø. Grunden til det er, at symptomerne kommer frem, når man ligger og sover. Bor man derfor alene, og sover alene, vil der ikke være ens partner, der kan hjælpe en med at vurdere, om man snorker højt eller vågner op og gisper efter luft. Der vil som nævnt også være nogen, der oplever at de er unormalt trætte i løbet af dagen, og kan have svært ved at koncentrere sig.
De fleste opdager, at de har søvnapnø, hvis deres partner påpeger, at de snorker ekstra højt, eller hvis man selv oplever, at man vågner pludseligt og har svært ved at få fejret. Oplever du det, kan det være nødvendigt at søge læge for at få den rette behandling.
Hvordan bliver man testet for søvnapnø?
Hvis du oplever, at du har flere af symptomerne for søvnapnø, kan du kontakte din egen læge for at blive testet. Her kan du blive sendt til en såkaldt Cardio-Respiratorisk Monitorering (CRM). Det er en ambulant undersøgelse, der går ind og overvåger din søvn og vejrtrækning, og derudfra bliver det fastslået, om du lider af søvnapnø eller ej.
Behandlingsmuligheder for Søvnapnø
Behandlingen af søvnapnø afhænger af sværhedsgraden og kan variere fra livsstilsændringer til mere avancerede medicinske indgreb:
-
Livsstilsændringer: Vægttab, undgå alkohol og beroligende midler før sengetid, og sove på siden i stedet for ryggen kan reducere symptomerne betydeligt.
-
CPAP (Continuous Positive Airway Pressure): Denne maskine leverer konstant lufttryk gennem en maske for at holde luftvejene åbne under søvn. Det er den mest almindelige og effektive behandling for moderat til svær søvnapnø.
-
Mundapparater: Disse specielle enheder, som bæres i munden under søvn, hjælper med at holde luftvejene åbne ved at bringe underkæben fremad
-
Kirurgi: I tilfælde hvor andre behandlinger ikke er effektive, kan kirurgiske indgreb såsom uvulopalatopharyngoplasty (fjernelse af væv fra halsen) eller hyoid suspension (flytning af tungebenet) være nødvendige
OMFT-Træning som Behandling af Søvnapnø
Orofacial myofunktionel terapi (OMFT) er en relativt ny behandlingsmetode, der har vist sig at være effektiv i behandlingen af søvnapnø. OMFT involverer øvelser, der styrker musklerne i mund og hals, hvilket kan bidrage til at holde luftvejene åbne under søvn.
Fordele ved OMFT:
-
Styrkelse af muskler: OMFT træner musklerne omkring tungen og halsen, hvilket kan reducere kollaps af luftvejene under søvn
-
Forbedret tonus: Øvelserne forbedrer muskeltonus, hvilket kan bidrage til mere stabilt og uafbrudt vejrtrækning
-
Kombination med andre behandlinger: OMFT kan anvendes sammen med CPAP eller mundapparater for at øge effektiviteten af disse behandlinger
OMFT-Øvelser:
-
Tungeøvelser: Øvelser, der træner tungen til at hvile mod ganen.
-
Soft palate exercises: Øvelser, der styrker den bløde gane.
-
Tygge og synke: Øvelser, der fokuserer på korrekt tygge- og synkefunktion.
Søvnapnø og OMFT-træning:
Tidlig diagnose og behandling af obstruktiv søvnapnø er afgørende for at undgå alvorlige sundhedskomplikationer som hjertesygdomme, hypertension og slagtilfælde. OMFT træning tilbyder en effektiv supplerende behandling ved at styrke de muskler, der er nødvendige for at opretholde frie luftveje. Hvis du eller en du kender udviser symptomer på søvnapnø, er det vigtigt at søge lægehjælp for en passende evaluering og behandlingsplan (NCBI)